Maldiverne - Det skal du vide

GLM_Crusoe Residence Exterior Shot from Palm Beach kopi.jpg

Lokale øer vs. resort øer

Det kan være svært at forestille sig, hvad Maldiverne egentlig er for en størrelse, hvis man ikke har besøgt landet. Langt de fleste har set billeder og ved, at vandet er blåt, sandet er hvidt, og at det er varmt året rundt. Og det er helt rigtigt! Men hvis du vil vide mere om Maldiverne som land og rejsemål, så læs med her.

Maldiverne er geografisk placeret i Det Indiske Ocean sydvest for Indien og består af 1200 øer. Maldiverne er altså ikke én stor ø, men mange små øer. Når du rejser til paradiset, er det både muligt at besøge lokale øer og resortøer. Men det er IKKE det samme!

Oprindeligt har turismen på Maldiverne sine rødder på resortøerne. Disse er ofte forbundet med water bungalows, beach villaer, mad på michelinniveau og høje priser. Fordi det netop er, hvad landet er kendt for, overser mange det lokale Maldiverne. Der, hvor de lokale bor, lever, går i skole og arbejder. Indtil omkring 2010 kunne rejsende til Maldiverne kun besøge resortøerne, og derfor er turismen på de lokale øer stadig et forholdsvis nyt fænomen.

Fodbold på Thoddoo

Fodbold på Thoddoo

Unikke rejser med Rejselyst

Som et af de eneste rejsebureauer i Danmark udbyder vi både lokale øer og resortøer. Det giver vores gæster mulighed for at besøge de luksuriøse resorts, samtidig med at de kan opleve den kulturelle og lokale side af landet – og en kombination af disse er populær. Men hvordan finder du så ud af, hvad der passer bedst til dig?

Hvad enten din ferie går til en lokal ø eller et resort, skal du være opmærksom på, at øerne ikke er ens. Få lokale øer har (desværre) mistet sin charme og sit ”Maldiverne-præg” pga. af turisme og for mange hotelbygninger på for lidt plads. Vi har derfor fundet andre lokale øer, hvor turismen er begrænset, og hvor du kan få en 100 % bounty-oplevelse.

Stranden på Thoddoo

Stranden på Thoddoo

Kokosnød fra Thoddo

Kokosnød fra Thoddo

Hvad du kan forvente af de lokale øer

Alle øerne varierer i størrelse. De er dog typisk ikke mere end en eller to kilometer lange og brede. Det samme gør sig gældende for resortøerne. De lokale øer har typisk få shops og restauranter. Den primære spise på Maldiverne er fisk, så hvis du kan lide det, så skal du gøre dig selv den tjeneste at bestille det – det smager fantastisk og er altid friskfanget af den lokale fisker. Du kan også selv fange aftensmaden, hvis du tage på en night fishing udflugt. Den primære beskæftigelse er dyrkning af afgrøder, bådbyggeri, fiskeri og turisme. Det er forskelligt fra ø til ø, hvor på øen hotellerne ligger. Nogle ligger 5-10 minutters gang fra stranden, mens andre ligger tættere på vandet. Atmosfæren er laid back og derfor helt perfekt, hvis du drømmer om en rejse, hvor kultur, rolige omgivelser, afslappet stemning og skønne badestrande skal være i fokus.

Turismen sker med stor respekt for lokalsamfundet. Derfor har de fleste øer restriktioner på både størrelsen og antallet af hoteller. Du vil typisk finde mindre hoteller og hyggelige homestays, hvoraf nogle af dem er maldiveres tidligere hjem, mens andre er nybyggede overnatningssteder. På de lokale øer findes der altså ingen store (kæde)hoteller eller luksushoteller, men værelserne er i pæn stand, rene, har eget bad, toilet og aircondition. Fordi Maldiverne er et muslimsk land, er der ingen alkoholservering på de lokale øer. Det er heller ikke tilladt at tage alkohol med ind i landet. Derudover er det god stil, at tildække skuldre og ben (shorts og t-shirt er helt fint). Lokale øer har en bikini beach, hvor det selvfølgelig er tilladt at have badetøj på. De lokale øers rolige gader er fri for gadesælgere, og masseturisme er endnu et ukendt fænomen. Her er ingen store souvenirshops eller larmende strandbarer. Og det er lige præcis dét, der er med til at gøre oplevelsen så ægte.

Dronebillede fra Thoddoo Beach

Dronebillede fra Thoddoo Beach

Prisniveau på en lokal ø

Destinationen er på mange rejseglades bucketliste, men ofte også associeret med tårnhøje priser. Vi kan ikke sige, at det er decideret forkert, for destinationer i Det Indiske Ocean er af naturlige årsager generelt dyrere end eksempelvis en charterrejse til Tyrkiet, men du får også et andet produkt, når du rejser til ø-riget. Når det så er sagt, så har de lokale øer gjort det muligt at besøge Maldiverne uden at skulle betale resortpriser. Et eksempel på en rejse til en af Maldivernes lokale øer er vores rejseforslag bountystrande og lokale oplevelser. Her kan du komme til Maldiverne med fly, ti overnatninger med morgenmad og aftensmad, transfer samt fire udflugter for under 13.000 kr. pr. person.

Lad os understrege, at du på de lokale øer (her taler vi ud fra dem, som vi samarbejder med) sagtens kan få en lignende strandoplevelse som på resortøerne (og endda nogen gange bedre), så på dét punkt er det ikke en nedgradering at besøge en lokal ø i stedet for et resort. Man kan generelt ikke sige, at en resortø er et bedre valg end en lokal ø eller omvendt. Det er individuelt og kommer helt an på, hvad du gerne vil have ud af din rejse.

Solnedgang fra Thoddoo Beach

Solnedgang fra Thoddoo Beach

Hvad du kan forvente af resortøerne

Du har formentligt set billeder af de hvide sandstrande, turkisblåt hav og store, lækre villaer over havet. Her er der ingen øvre grænse for, hvor vildt det kan blive, og netop dét er årsagen til, at mange forbinder det med at være en meget dyr fornøjelse.

Det er her, du kan få fornøjelsen af at sætte dig ind i en vandflyver og se de smukke atoller fra oven, inden du lander på et af de ekslusive resorts. Det er også her, du kan bo i en watervilla på over 1.000 m2 med egen vandrutsjebane og privat butler, hvor du via fjernbetjening kan køre taget til side i soveværelset og kigge op i stjernehimlen fra sengen. Du kan også spise 5-retters menu i en undervandsrestaurant eller bo i en undervandsvilla. Med andre ord er det kun fantasien, der sætter grænser. Maldiverne ér bare et skridt foran resten af verden, når det kommer til at opføre banebrydende resorts, og Soneva Jani er et levende eksempel på det.

Soneva Jani

Soneva Jani

Villa på Soneva Jani

Villa på Soneva Jani

Undervandsrestaurant på Conrad Rangali

Undervandsrestaurant på Conrad Rangali

Fælles for Maldivernes resorts er, at de er opført ud fra et ”én ø – ét resort”-koncept. Dog kan nogle af resortsene godt bestå af flere øer. Eksempelvis har nogle resorts eksklusiv adgang til andre ubeboede øer eller sandbanker, som resortets gæster kan benytte.

På resortøerne finder du ingen faste indbyggere, biler eller store supermarkeder. Med andre ord er disse øer øremærket til turister. Øerne er små, og der er ikke andre end personalet, øvrige gæster og dig selv. Udbuddet af aktiviteter og spisesteder er stort, og serviceniveauet højt. Alkoholservering er tilladt på alle resorts, så der er rig mulighed for at nyde et glas vin, en øl eller cocktail.

Resortøerne er ikke ens. Størrelse, indretning og stil, koncept, mad, service og pris for blot at nævne nogle parametre kan variere meget fra resort til resort. Hvor nogle kun har water villaer, har andre kun strandvillaer. Mange resorts har begge dele. Nogle resorts er ideelle for par, mens andre fokuserer på familierne. Derfor står vi altid klar til at hjælpe dig med at booke din rejse, så du ender på det resort, der passer til de forventninger og ønsker, som du har.

Prisniveau på et resort

Når det er sagt, hvor storslået det kan blive på Maldiverne, vi vil skynde os at sige, at resortøerne findes i mange forskellige prisklasser, og at du ikke nødvendigvis skal betale 50.000 kr. pr. mand for syv dage for at få en vaskeægte maldivisk luksusoplevelse. Et eksempel er resortet Fushifaru, hvor prisen starter fra cirka 21.000 kr. pr. person inkl. fly, syv nætter med morgenmad og aftensmad samt transfer med vandfly.

Fushifaru

Fushifaru

Beach Villa på Fushifaru

Beach Villa på Fushifaru

Hvor skal turen gå hen?

Hvis du stadig er i tvivl, om du skal besøge en lokal ø eller et resort, så fortvivl ikke. Vi kan selvfølgelig arrangere din rejse, så du får det bedste af begge dele. På en 10-dages rejse kan du eksempelvis være seks nætter på en lokal ø og fire nætter på et resort. På den måde oplever får du både luksusoplevelsen og ’’the local feeling’’ – og så er der samtidig en økonomisk besvarelse sammenlignet med at tilbringe alle dine feriedage på et resort.