Derfor skal du besøge Oman

IMG_1893.jpg
 

Overdådige Oman - en historisk lille perle i Mellemøsten med alsidig natur og smilende lokale. Her får du en liste med 10 smadder gode grunde til at besøge det lille sultandømme. Nogle lande har sol og strand i fokus, mens andre er mere oplagt at besøge, hvis du vil være aktiv og i bevægelse. Læs med her, hvis din næste rejse både skal indeholde verdens mest solrige klima, vandreture, ørkensafari og afslapning ved kilometer lange strande – for så skal du nemlig besøge Oman.

  1. Solsikre Oman

Når vi beslutter os for at rejse ud i verden, planlægger de fleste ofte, at rejsen skal gå til en destination, hvor temperaturen er 25 grader +. Det finder du i Oman! Med sin geografiske placering i Mellemøsten, er landet et af de steder i verden, hvor solen skinner allermest, og hvor der falder allermindst nedbør. Statistisk regner der 12 dage om året. Og når regnen kommer, jubler de lokale - og naturen. De fleste dage skinner solen fra en skyfri himmel fra morgen til aften, og du kan være sikker på, at lysten til en dukket melder sig i løbet af dagen. Oman kan principielt besøges året rundt, dog vælger de fleste at besøge landet mellem oktober og april. I den periode ligger temperaturen typisk mellem 25-30 grader. I det danske sommer halvår er det ikke usædvanligt, at temperaturen kommer op over 40-45 grader. Her er bjergene et fantastisk sted at søge hen, og vi ved, hvor du skal tage hen for at opleve Omans Grand Canyon.

2. Et sikkert rejsemål

Vidste du, at Oman regnes for at være et af de sikreste lande i verden? Det er eksempelvis et af de få lande, hvor du må campere i den fri natur. Det vidner om, at sikkerhedsniveauet er højt og kriminalitetsraten lav. Netop derfor er det et nemt land at opholde sig i, fordi du uden bekymringer kan færdes på egen hånd i trafikken og på gaderne. Du vil meget hurtigt finde ud, hvor skønne, imødekommende og gæstfrie omanerne er. Et folkefærd vi er vilde med!

3. Dune bashing

Hvis du er til dyngevis af sand mellem tæerne og fart over feltet, må du ikke snyde dig selv for en tur i en kæmpe 4WD med fuld fart gennem de gyldne sanddyner til arabisk musik i højttalerne. Det går op, det går ned, og det går stærkt. Prøv det! Det er SÅ sjovt!

4. Naturlige wadis

Du forbinder måske Oman med sand, sand og atter sand. En stor del af landet består også af ørken og sand, men landskabet er faktisk utrolig alsidigt. Diversiteten i naturen er endnu én af mange årsager til, at landet fortjener et besøg. I ørkenområderne finder du de såkaldte wadis, der er en arabisk betegnelse for et flodleje fyldt med blågrønt vand. Wadierne er ikke bare vigtige vandkilder, men sågar altafgørende for, at omanerne samt dyre-og plantelivet kan overleve i det til tider barske klima. Oman har flere forskellige wadis, og de indbyder til mange timers sjov, lej, badning og udspring fra klippesten for hele familien.

5. Minimal turisme

Masseturisme har (endnu) ikke fundet vej til Oman. Og hvis du spørger os, er det blandt andet dét, der gør landet så fedt at opholde sig i. Kulturen og stoltheden over eget land kan mærkes uanset, om du går på shopping i souken i centrum af Muscat eller bevæger dig længere væk fra byerne. Og så må man aldrig undervurdere ikke at skulle kæmpe mod andre turister om de gode Instagramspots ;-). Pak kufferten og bliv en af det første!

6. Unikke bjergkæder

Lad os sige det kort og godt: WAUW! Omans højeste punkt er bjerget Jebel Shams, der ligger mere end 3000 meter over havets overflade. Bjergområderne tager sig ekstremt flot ud, og den allerbedste udsigt finder du fra hotellet Anantara Al Jabal Al Akhdar, der med sin placering i 2000 meters højde løber med titlen som det højest beliggende luksushotel i Mellemøsten. Vi kan helt klart anbefale, at tage et par dage her.

7. Sandy Salalah

Udelukkende i Salalah kunne vi lave en top ’’10 seværdigheder’’, men noget helt karakteristisk for byen er, at det er Omans badeby nummer 1. Her finder du smukke sandstrande. I sommermånederne, hvor resten af Mellemøsten har ekstreme temperaturer på op over 45 grader, er Salalah-området præget af monsunregn og ”kølige” temperaturer på omkring 25 grader. Derfor valfarter store dele af Golfen hertil for at nyde regnen. Et rejsemønster, der er helt modsat af os danskere, som ofte rejser efter høj sol og varme. 

8. Det mellemøstlige køkken

Hvis du spørger os, er mad en kæmpe kulturel oplevelse i ethvert land. Oman er ingen undtagelse. Det omanske køkken er en blanding af mange forskellige heriblandt det arabiske, indiske, iranske, asiatiske, afrikanske og det østlige middelhav. Det er spændende køkkener at gå på opdagelse i, og der findes mange forskellige smagsoplevelser. Omans nationalret er shuwa. Det er langtidsstegt lam tilberedt over flere dage. Kødet ligger i marinade i 24 timer og indpakkes så i bananblade inden det koges. Retterne er ofte baseret på urter, kylling, lam, fisk og ris.

9. Hovedstaden, Muscat

1. Landets største moske “The Grand Mosque“ ligger i Muscat og fortjener et besøg. Den er storslået og smuk, og så er der plads til 20.000 mennesker. Inden du går ind på moskeens areal, skal du være opmærksom på, at regler for muslimsk påklædning skal respekteres. Mænd skal tildække sine arme og ben, mens kvinder skal dække arme, ben og hår.

2. Det er også i Muscat, at du finder Mutrah Souk. Mutrah Souk er de lokales indkøbsmarked. Her er duftene mange, og indtrykkene store. Der hersker en lun og behagelig stemning blandt de lokale, som gerne viser deres butik. Du kan nærmest handle alt i souk’en, men særligt friske krydderier og nødder var blandt vores personlige favoritter.

3. Fra havnen kan du også tage på delfinsafari. Det er en sejltur ud for Muscat, hvor der er rigtig gode muligheder for at se vilde delfiner. Der bliver ikke gjort noget for at fremtvinge delfinerne, så der er aldrig nogen garanti, men du kan gøre det med god samvittighed. Hvis du ser delfinerne, er det i dyrenes frie og vante omgivelser, og det er vi meget store fortalere for. Derudover er det en ualmindelig flot sejltur, hvor du ser Muscat fra søsiden.

10. Ørkencamps og beduintelte

Ingen rejse til Oman uden et besøg i ørkenen! Kun få timers kørsel fra Muscat ligger det store ørkenområde, der i folkemunde kaldes ‘Wahiba Sands’. Ørkenen kan både besøges på en endagstur fra Muscat eller med overnatning i en beduinlejr. Vi vil klart anbefale en overnatning her, fordi det er så anderledes en oplevelse på den gode måde. Gå til tops i sanddynerne og se solnedgang, spis efterfølgende veltilberedt aftensmad under åben himmel, se på stjerner og overnat i et af campens beduinhuse.